Een spandoek laten drukken is een leuke manier om extra aandacht te genereren. Om je favoriete voetbalteam aan te moedigen, om je bedrijf te promoten, of als leuke verrassing voor een verjaardag. De mogelijkheden zijn eindeloos! Ga je voor het eerst een spandoek laten maken, dan hebben we een paar handige basistips voor je. Houd je je hieraan, dan wordt jouw spandoek zeker weten een succes! Op deze manier hoef je geen grafisch ontwerper te zijn om toch een mooi spandoek te laten maken.

1) Niet té veel tekst

De grootste fout die we veel beginnende ontwerpers zien maken: het hele spandoek volgooien met tekst. Leuk dat je veel te vertellen hebt, maar een spandoek is daar nu eenmaal niet de plek voor. Hier moet je vooral met beeld overtuigen! Je tekst moet in 2-3 seconden te scannen zijn en niet het hele ontwerp overnemen. Beperk je dus tot één of twee tekstballonnen en zorg ervoor dat je tekst in één oogopslag leesbaar is.

> Te veel tekst kan ervoor zorgen dat je doelgroep niet meer meekrijgt wat het belangrijkste is aan je spandoek en kan daarnaast de impact van de woorden die er wel staan, verminderen. (Zie je wat we bedoelen?)

> Houd het kort en bondig!

2) Afbeeldingen met een goede resolutie

Nog zo’n gemiste kans: je hebt een prachtig spandoek ontworpen, alleen je afbeelding heeft niet de juiste resolutie. Resultaat? Een vlokkerige print, waarin je de pixels als het ware kunt tellen. Zo ontzettend zonde! Het kan nog zo’n leuke, passende afbeelding zijn: als hij niet de juiste grootte heeft, ga dan op zoek naar een andere afbeelding. Voor spandoeken zou je een resolutie van minimaal 72 dpi aan moeten houden, wil je dat je afbeelding op het doek ook goed overkomt.

> Minimale resolutie: 72 dpi

3) Houd de rand vrij

In tegenstelling tot kartonnen borden en ander drukwerk heeft een spandoek een speciale manier van bevestiging nodig. Je spant hem met een genaaide zoom op een mast of frame, of maakt gebruik van ophangogen en haken. Maar dat betekent natuurlijk wel iets voor je design! De laatste 5 cm aan de rand zul je vrij moeten houden, het geval er een stiksel of ophangoog door je ontwerp heen walst.

Zorg er dus voor dat er tot op 5 cm van de rand geen belangrijke tekst of bepalende onderdelen van de afbeelding terechtkomen. Anders sta je straks lelijk te kijken als je spandoek geleverd wordt!

> 5 cm langs de rand is off limits voor tekst of afbeeldingen

4) Maak je doek niet te klein

Veel mensen die voor het eerst een spandoek laten maken, zijn veel te voorzichtig met het formaat. Een voordeel van een spandoek is dat je helemaal niet bescheiden hoeft te zijn qua afmetingen! Het kost nauwelijks meer om een maatje groter te gaan, en de impact is groter naarmate je een groter doek kan plaatsen. Welk formaat je ook kiest, het doek is eenvoudig op te spannen met een frame en zal dus nooit slap hangen. En wil je het weer weghalen? Hoe groot je spandoek ook is, je vouwt het makkelijk op en bergt het op waar je maar wilt.

> Textiel nodigt uit voor grote producties

Hulp nodig met je spandoek?

Ben jij op zoek naar een betrouwbare partij die jou van A tot Z kan helpen in de productie van je spandoek? Neem dan eens contact op met Megavista. Dé specialist in drukwerk op textiel, met die typische Noordelijke nuchterheid!

Hier weten ze precies waar ze op moeten letten als ze een spandoek gaan maken. Van advies over het juiste materiaal en formaat, tot hulp in het design van hun dtp’er: niets is te veel gevraagd. Bij Megavista vinden ze het nu eenmaal leuk om het beste drukwerk voor jou én met jou te maken!