Je droomt van een prachtig groen gazon om op uit te kijken vanuit het raam, met de kinderen op te voetballen of gewoon lekker je handdoekje op uit te leggen en van de zon te genieten. Maar hoe krijg je dat voor elkaar? Nou, dat is helemaal niet zo ingewikkeld. Wij zijn ervan overtuigd dat bijna iedereen dit zelf kan. Daarom schreven we deze blog om je in grote lijnen alvast te laten zien wat erbij komt kijken. Zo kun jij een realistische inschatting maken of je het zelf kunt doen, of toch hulp moet inschakelen.

Wat heb je nodig?

Voordat je aan de slag gaat, heb je natuurlijk het één en ander nodig. Om te beginnen: graszoden! Bestel eenvoudig online graszoden van topkwaliteit op Topgazon.nl. Deze rolletjes hebben een ideaal formaat voor iedereen om te leggen. Daarnaast heb je verschillende gereedschappen nodig, namelijk:

  • Rolmaat
  • Graszodensnijder of spade
  • Hark
  • Plank

Daarnaast kun je het jezelf makkelijker maken met een motorfrees en een graswals. Deze gereedschappen zijn optioneel, zeker wanneer je je graszoden op een klein oppervlak legt.

Je tuin voorbereiden

Zijn je graszoden besteld? Dan kun je meteen aan de slag. De grond moet immers eerst voorbereid worden. Haal het oppervlak dat je voor je gazon wilt gebruiken leeg. Ligt er nog oud gras? Dan kun je dit met een graszodensnijder of spade weghalen. Vervolgens spit je het volledige oppervlak om voor extra zuurstof in de grond. Maak de grond los met bijvoorbeeld een motorfrees en egaliseer het vervolgens met een hark. Tot slot druk je de grond aan met een plank of wals.

De juiste pH-waarde?

Let op: de ideale pH-waarde is voor graszoden 5,5 tot 6,5. Is jouw grond te zuur? Gebruik dan kalk om de pH-waarde te verhogen. Je controleert de pH-waarde van je grond met een pH-bodemtest of pH-meter.

Graszoden leggen

Is de grond er klaar voor? Hark deze dan nog 1 tot 2 cm los en je kunt gaan uitrollen! Dit is het leukste klusje, je ziet namelijk direct resultaat. Rol altijd de eerste rol uit langs de langste rechte kant. Druk deze goed aan voor je met de volgende rol begint. Graszoden snijd je eenvoudig op maat met je spade óf een gekarteld broodmes. Ziet je oppervlak helemaal groen? Druk alles dan nog een laatste keer goed aan met de achterkant van je spade of graswals.

De eerste verzorging

Blijft het vandaag droog? Geef je gazon dan meteen wat water. Gebruik hiervoor het liefst water uit de regenton, dit wordt beter opgenomen dan kraanwater. Deze stap is erg belangrijk, want het gras mag niet verdrogen. Grasmaaien doe je de eerste week nog niet. Na 7 tot 10 dagen maai je het gras voorzichtig en liever niet korter dan 4 cm. Maai je het gras te kort? Dan kun je de groeipuntjes beschadigen en dat kost je gazon onnodig veel energie.

Graszoden bestellen bij Topgazon

Wat zeg je ervan? Goed te doen toch? Tijd om je rolmaat erbij te pakken en je bestelling door te geven aan Topgazon. Op hun website lees je nog veel uitgebreider wat je moet doen. Daarnaast zijn ze niet te beroerd om je te adviseren wanneer je nog vragen hebt. Klaar voor de start?

Ga naar Topgazon.nl >